Program Terapie ABA
(Analiza comportamentală aplicată)
Ce conține un program ABA?
Un program ABA bun pentru autism (vezi mai mult...) sau alte tulburări de neurodezvoltare (de exemplu ADHD (vezi mai mult...), dizabilitate intelectuală, etc.) este unic, fiind realizat în funcție de nevoile individuale ale persoanei care necesită terapie.
Obiectivul fiecărui program ABA este să ajute individul să își dezvolte abilități care, la rândul lor, să îi asigure susținerea pentru a deveni mai independent și mai integrat social.
Planul de intervenție și evaluarea continuă
Planul de intervenție este creat ținând cont de particularitățile fiecărui individ: abilități existente, nevoi, interese, preferințe și situație familială.
Inițial, se realizează o evaluare detaliată a abilităților (vezi mai mult...) și preferințelor persoanei. Rezultatele evaluării vor sta la baza formulării planului de intervenție specific. Astfel, obiectivele vor avea în vedere vârsta și nivelul abilităților individului.
Obiectivele pot include multe arii diferite de abilități, ca de exemplu:
-
Comunicare și limbaj
-
Joc
-
Social (cum ar fi inițierea unei conversații cu alți copii)
-
Viață autonomă (autoservire) (de exemplu folosirea toaletei, spălatul pe dinți, îmbrăcatul independent, etc.)
-
Abilități școlare (cum ar fi cititul, scrisul, abilități matematice, etc.)
-
Abilități motorii
Planul de intervenție descompune fiecare dintre aceste abilități în pași mici și concreți. Terapeutul va preda fiecare pas unul câte unul, de la simplu (de exemplu imitarea unor sunete singulare) la complex (de exemplu purtarea unei conversații).
Progresul este măsurat prin colectarea de date in cadrul fiecărei sesiuni de terapie. Aceste date ajută la monitorizarea evoluției individului de-a lungul întregului proces terapeutic.
Pe toată durata intervenției se organizează întâlniri cu membrii familiei pentru revizuirea informațiilor despre progres. În felul acesta se stabilesc noile obiective și se ajustează planul terapeutic în funcție de nevoile identificate.
Tehnicile folosite în ABA
În cadrul terapiei ABA sunt utilizate o varietate de proceduri, unele dintre acestea fiind inițiate de terapeut, iar altele chiar de către persoana cu autism sau altă tulburare de neurodezvoltare.
În fiecare zi, beneficiarul terapiei va avea multe oportunități să învețe și să exerseze abilități. Acest lucru se poate întâmpla atât în situații planificate cât și în situații spontane, naturale. Astfel, cunoașterea de către părinți / familie a tehnicilor și metodelor ABA este benefică, și chiar indicată, pentru ca aceștia să poată fructifica fiecare oportunitate de învățare apărută.
De aceea, părinții, membrii familiei și aparținătorii sunt consiliați în mod regulat de către psihologul terapeut ABA, primind informații despre
-
ce să facă,
-
cum să facă,
-
când și
-
de ce să acționeze urmând principiile terapiei ABA,
astfel încât să poată sprijini învățarea și exersarea abilităților de-a lungul întregii zile.
Copilul va primi recompensă pozitivă din abundență atunci când demonstrează abilități folositoare și comportamente acceptate din punct de vedere social. Accentul se pune pe interacțiunea socială pozitivă și învățarea într-o manieră plăcută.
În celălalt caz, copilul nu va primi nici un fel de recompensă pentru angajarea în comportamente problemă sau care împiedică învățarea.
Terapia ABA este eficientă pentru persoanele de toate vârstele și poate fi folosită din copilăria timpurie și până la maturitate.
Află mai multe...
În centrele Construiește-ți Viața din București puteți accesa
servicii de evaluare complexă a simptomatologiei specifice TSA
cu teste validate și standardizate pe populația din România
și
Asociația Psihologilor din România
Construiește-ți viața
Centru de Psihologie și Analiză Comportamentală